Odchudzanie to proces, w którym krótkoterminowa dieta nie wystarczy do osiągnięcia sukcesu. Osoba zainteresowana zdrową redukcją masy ciała musi przygotować się do całkowitej zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych, a to zaledwie początek dla pozytywnej metamorfozy. Co można powiedzieć o zdrowym odchudzaniu w praktyce?
Czy technika przyrządzania potraw ma wpływ na zdrowe odchudzanie?
Nie trzeba rozpoczynać zdrowego odchudzania od radykalnych ruchów, chociażby głodówki, ale od zmiany techniki przyrządzania potraw. Gotowanie na parze to znacznie lepsze rozwiązanie od smażenia, przy którym dochodzi do utraty wielu wartości odżywczych pożywienia. Poza tym gotowanie na parze zapewnia doskonały smak warzyw. To praktycznie jakość restauracyjna. Im czystsza forma przygotowywania posiłków na co dzień, tym większe przełożenie na dobry stan zdrowia. Zdrowe odchudzanie można uzależnić od rodzaju grupy krwi. Dlaczego to takie ważne? Niektóre grupy krwi znacznie lepiej tolerują mięso, a inne preferują warzywa, czy nawet większe nasycenie nabiałem. Grupa krwi 0 wywodząca się w prostej linii od przodków zbieraczy-myśliwych trawi lepiej mięso, natomiast w wielu przypadkach zupełnie nie toleruje mleka, sera, ani innych form nabiału. Dzięki odniesieniu do grupy krwi można lepiej podejść do codziennych zakupów i dopasować się do specyfiki własnego organizmu. W każdym zdrowym jadłospisie przyda się ograniczenie, a wręcz rezygnacja z węglowodanów prostych występujących głównie w napojach gazowanych, słodyczach.
Zdrowe odchudzanie i kontrola wyników
Przed rozpoczęciem redukcji masy ciała warto wykonać podstawowe badania krwi, szczególnie związane z oceną poziomu cholesterolu HDL i LDL, trójglicerydów. Przyda się też zapisywanie kalorii na co dzień i wdrożenie systematycznej, umiarkowanej aktywności fizycznej dopasowanej do stylu życia. Wystarczy tak naprawdę niewielka optymalizacja i przemyślana strategia, żeby smacznie chudnąć i nie mieć przy tym zbyt wielu wyrzeczeń. Prawidłowa ocena stanu organizmu przed odchudzaniem wyklucza potencjalne schorzenia wpływające na utratę kilogramów.